085 4845 823

Referenten over hun Fröling

‘Die uitgave van zo’n hout-cv heb je dus zo terugverdiend’

Robert Steenbeek uit Hellevoetsluis maakt al zo’n 25 jaar gebruik van een hout-cv. Sinds 2018 stookt hij op een S4 60 kW van Fröling. Ook zijn vorige ketel was van dit kwaliteitsmerk. “Dat is erg goed bevallen, vandaar dat we nu wederom voor een Fröling hebben gekozen.”

Robert woont in het buitengebied. Hij heeft daar geen gasaansluiting, alleen elektriciteit. “Voor ons is een hout-cv een goede oplossing. Niet goedkoop, maar je verdient de aanschaf door de lange levensduur van de ketel zeker wel terug. Zo zat mijn neef hier 500 meter verder in een boerderij. Die stookte 6000 euro per jaar aan gas. Reken dus maar uit… de uitgave van zo’n hout-cv heb je dan dus zo terugverdiend.”

Daarbij kan Robert ook nog eens voordelig aan hout komen. “Ik heb een paar adressen waar ik schoon afvalhout kan weghalen en ik kom aan hout door middel van eigen kap. Een goedkope manier om je huis warm te stoken.”

Innovatie

Aangezien de ketels de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt op het gebied van innovatie en techniek, heeft Robert in 2018 een nieuw model aangeschaft. De vorige ketel heeft hij zo’n vijftien jaar in gebruik gehad. “Wij hebben nu voor de S4 60kW gekozen, omdat we naast de woning met deze ketel ook nog een aangrenzende werkplaats willen gaan verwarmen. De bedoeling is dat de leidingen worden doorgetrokken en in die ruimte dan een paar ‘heaters’ worden geplaatst. De overcapaciteit die ik nu heb, kan ik dan gebruiken om de schuur te verwarmen. De overcapaciteit wordt nu overigens opgeslagen in een buffertank en dat werkt ook uitstekend.”

Deze nieuwe ketel is volgens Robert nog weer makkelijker in gebruik. “Zo kunnen we alles digitaal monitoren. Alle waardes kun je eenvoudig aflezen, waar je ook bent. Ideaal. En als er eens een storing is, dan kan PTH ook op afstand uitlezen waar het probleem zit. Daarnaast is alles makkelijker schoon te maken. Fröling gaat dus goed met de tijd mee. 

Er zijn moderne technieken toegepast en de ketels zijn nog duurzamer geworden. Volgens mij is onze ketel zelfs CO2 neutraal en schoner dan een gaskachel. Mits je maar schoon hout gebruikt. Alleen met opstarten komt er soms een klein beetje rook uit de schoorsteen, maar dat is te verwaarlozen. Dat is slechts enkele minuten. Daarna zie je niets meer en is het ook volledig reukloos. Een heel milieubewust apparaat, voorzien van alle benodigde certificaten.”

Een dikke 9

Inmiddels heeft deze klant al jaren contact met PTH Hout CV. “En dat bevalt super. De mentaliteit daarboven in het noorden, dat spreekt mij aan. Harde werkers. Mensen met verstand van zaken en ze komen hun afspraken na.”

Zowel over de nieuwe ketel als PTH Hout CV is Robert dus tevreden. “Alleen jammer dat ze zover weg zitten”, zegt hij lachend. “Maar onderhoudsbeurten proberen ze altijd zo in te plannen dat ze het kunnen combineren met andere afspraken bij mij in de buurt. Dan moet je soms iets langer wachten voordat ze langskomen, maar dat is eigenlijk geen probleem. Iedereen is heel meewerkend en via de mail krijg je direct een antwoord. Ook als er iets opgestuurd moet worden, dan heb ik het vaak de andere dag al in huis. Als ik dit bedrijf een cijfer mag geven, dan is het een dikke 9.”

‘Niemand merk het. Alleen met opstarten gaat er soms een beetje rook de schoorsteen uit, volgens mij is deze zelfs schoner dan een cv ketel.’

Uw verhaal

Onze ambitie is gasvrij verwarmen en CO2 neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten. Helpt u ons mee? Dat kan onder andere door uw verhaal als gebruiker van een Fröling met anderen te delen. Dit ter inspiratie en motivatie. Klik hier voor meer informatie: