085 4845 823

Referenten over hun Fröling

‘Ik ben klaar voor de toekomst met de Fröling S4’

August van Schaik uit Vinkega maakt sinds augustus 2018 gebruik van een S4 40kW. Tot op heden voldoet de ketel prima. “Van augustus 2018 tot 1 januari 2019 had ik de eerste € 800,- al bespaard op de gasrekening”, meldt hij enthousiast. Onder de huidige omstandigheden heeft hij de ketel in ongeveer tien jaar weer terugverdiend.

“Onze oude gasketel was twintig jaar oud en aan vervanging toe”, zo verklaart hij de aanschaf. “Tevens speelde bij ons het idee om een bed & breakfast te realiseren en daar hadden we ook een oplossing voor nodig. Daarnaast was steeds in het nieuws dat we van het gas af moeten. Om ook voor de toekomst klaar te zijn, besloten we om iets meer geld uit te geven en direct te kiezen voor een goede oplossing, waarmee we meerdere douchejes en ruimtes kunnen verwarmen op één ketel.”

Van Schaik stookte al hout, alleen dat was een kachel die niet het rendement had van een vergasser. Het verwarmde alleen maar de woonkamer. Toch is hij hierdoor wel naar een houtgestookte cv gaan kijken. “Ik verstook nu met de S4 natuurlijk meer hout, maar ik kan er het hele huis mee verwarmen. Daarnaast houden we de praktijk ‘Hart en handen’ van mijn vrouw Joke ermee warm en in de toekomst komt daar dus ook nog de bed & breakfast bij. Je hebt dus veel meer rendement van hetzelfde hout.”

Fröling is haast de uitvinder van de biomassaketel te noemen en dat spreekt mij aan. Geen gladde praatjes, maar mensen met verstand van zaken.’

Verstand van zaken

De mogelijkheid voor een warmtepomp heeft hij ook bekeken. “Wij hebben echter een oude boerderij en ik ben er niet van overtuigd dat een warmtepomp voor ons dan een goede oplossing is.” Een buurjongen attendeerde hem op de mogelijkheid van een biomassaketel. Zij hadden daar zelf hele goede ervaringen mee. “Ik ben eerst naar een wat goedkopere ketel gaan kijken, maar heb mij daarna ook laten informeren door PTH Hout CV. Zij hebben mij uiteindelijk enthousiast gemaakt voor een Fröling. Ik was weliswaar duurder uit, maar de kwaliteit van het product is daar ook naar. Fröling is haast de uitvinder van de biomassaketel te noemen en dat spreekt mij aan. Geen gladde praatjes, maar mensen met verstand van zaken.”

De extra mogelijkheden van de S4 spraken Van Schaik ook aan. “Bijvoorbeeld automatische ontstekingen en je kunt alles via internet monitoren. Ook kan er in de toekomst nog een pelletkachel tegenaan gebouwd worden.”

Onafhankelijkheid

Op dit moment stookt deze particulier dus puur op stukhout. Voor hem een goede oplossing, want tot nu toe kan hij voordelig aan hout komen. “Als je niet van zagen en kloven houdt, dan moet je er beslist niet aan beginnen, want je moet er wel elke week voor zorgen dat er een nieuwe bak met hout bij komt. Het is bewerkelijk, maar ik vind het zelf geen vervelende bezigheid. Bovendien vind ik het gevoel van onafhankelijkheid wel prettig. Ik heb een schuur vol met hout, wie doet je wat.”

In de winter moet de ketel ongeveer twee keer daags bijgevuld worden. In de zomer volstaat vaak één keer in de week. “Dan heb je de ketel slechts nodig voor tapwater.”

De ketel voldoet tot op heden dus prima. Van Schaik: “Vrij eenvoudig aan te steken. Binnen vijf minuten brandt de ketel. Het schoonmaken is ook heel eenvoudig. Dat doe ik in de winter één keer in de week even. De ketel draait probleemloos. Ik kan deze ketel dan ook aan iedereen adviseren, mits je dus voordelig aan hout kunt komen en er de ruimte voor hebt.”

Uw verhaal

Onze ambitie is gasvrij verwarmen en CO2 neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten. Helpt u ons mee? Dat kan onder andere door uw verhaal als gebruiker van een Fröling met anderen te delen. Dit ter inspiratie en motivatie. Klik hier voor meer informatie: