085 4845 823

Referenten over hun Fröling

‘Biomassa is hét alternatief voor gas’

Zijlstra intensieve veehouderij maakt sinds 2018 op twee locaties gebruik van Fröling-ketels. Ondernemer Tjeerd Zijlstra is zeer content met deze keuze en deelt daarom graag zijn verhaal.

„Wij hebben een pluimveebedrijf en houden 200.000 langzaam groeiende vleeskuikens voor supermarktketen Albert Heijn. Om onze stallen te verwarmen werd voorheen gekozen voor gas. Dat was altijd standaard in onze sector. Maar je ziet dat daar in de afgelopen jaren verandering in is gekomen.

Deze transitie is pakweg vijftien jaar geleden begonnen. De biomassaketel kwam toen in opkomst in zowel de glastuinbouw als de pluimveehouderij. In deze sectoren speelt een grote warmtevraag. Dat geldt uiteraard ook voor ons.

Met name in het begin, als wij een nieuwe ronde met jonge kuikens opstarten, hebben wij een grote warmtevraag. Als wij die jonge kuikentjes ontvangen, moet het namelijk een graad of 35 zijn. De eerste 2,5 week blijft de warmtevraag vrij hoog. Voor ons was het overstappen op een biomassaketel dan eigenlijk ook logisch. Als je op houtsnippers zou gaan stoken, dan was je een stuk voordeliger uit dan op gas. Anno 2019 is de biomassaketel in onze sector niet meer weg te denken. Het is hét alternatief voor gas op dit moment.

Rond 2008 zijn wij begonnen met de eerste biomassaketel. Inmiddels stoken wij met moderne Fröling-ketels. Wij hebben drie identieke ketels in gebruik, de TX 250, op twee verschillende locaties. In oktober 2018 zijn we hierop gaan draaien in Harkema. Eind december 2018 hebben we de ketels in Augustinusga in gebruik genomen.

Destijds zijn we met een ander merk begonnen, maar je wilt je als bedrijf verder ontwikkelen Die ketel werd te klein voor ons bedrijf en we draaiden toen ook nog vijftig procent op gas en vijftig procent op biomassa. We wilden graag volledig op biomassa. Er is toen een ander merk ketel bijgekomen.”

‘We besparen jaarlijks tienduizenden euro’s op de energierekening en bovendien zijn de biomassaketels ook nog eens beter voor het milieu.’

Betrouwbaarheid

„Een tijd geleden zijn we op zoek zijn gegaan naar een efficiëntere oplossing. Via Google kwam ik al vrij snel bij Fröling terecht. Zij hadden met PTH Hout CV een dealer dicht in de buurt, iets wat wij als bedrijf belangrijk vinden. Bovendien staat Fröling goed bekend. In onze agrarische sector wordt positief over dit A-merk gesproken. Ook door diverse installateurs en monteurs is ons verteld dat het goede ketels zijn. Aangezien betrouwbaarheid voor ons op nummer één staat, hebben we uiteindelijk voor Fröling gekozen. Wij zijn één van de grootste kipleveranciers van Albert Heijn en een serieuze speler in de markt. Dan moet je zeven dagen per week de focus leggen op de kippen en je niet zorgen hoeven te maken over een ketel. Fröling is een van de grootste ketelbouwers van de wereld. Zij leveren de Mercedes onder de ketels en dat sprak ons aan. Dat geeft vertrouwen. PTH Hout CV verzorgt het onderhoud en eventuele storingen worden direct door hen verholpen. Het lijntje is gewoon heel kort en dat ervaren wij als zeer prettig. Direct contact met een storingsmonteur of een leidinggevende, dat vinden wij heel belangrijk.”

Breed inzetbaar

„De TX paste het beste in ons plaatje. Deze ketel kan zowel op snippers als houtpellets draaien, dus breed inzetbaar. In Augustinusga gebruiken we pellets en in Harkema stoken we op snippers.

Qua vermogen is dit voor ons ook een mooie ketel. We wilden bovendien graag een cascade-opstelling en dat kon ook met deze ketel. Daarnaast was het mogelijk om een ketel in een container op te bouwen. Voordeel is dat je er geen aparte ruimte voor hoeft te hebben of te realiseren en je kan de boel eenvoudig loskoppelen en verplaatsten. Aangezien deze ketel op een huurlocatie staat, is het voor ons dus een ideale oplossing.

De ketels bevallen ons tot nu toe prima, dus wij zijn helemaal tevreden. We kunnen Fröling dan ook zeker bij collega’s uit de agrarische sector aanbevelen. Het is niet de goedkoopste ketel, maar je kunt er wel altijd op vertrouwen. Dat is voor ons het belangrijkste. We gaan van deze aanschaf nog jaren plezier hebben. We besparen jaarlijks tienduizenden euro’s op de energierekening en bovendien zijn de biomassaketels ook nog eens beter voor het milieu.”

2 x TX 250 in cascade

Inbouw TX 250 in container

Containeroplossingen van Fröling Nederland

Wilt u meer informatie over deze ideale containeroplossingen? Neem dan contact op met PTH Hout CV, importeur van Fröling

Met 2 x Fröling TX 250kW wordt voor ruim 135.000 vleeskuikens 8.428 m² verwarmd.

Met de mobiele oplossing – Fröling TX 250kW in container – wordt voor 65.000 vleeskuikens 4.130 m² verwarmd.

Uw verhaal

Onze ambitie is gasvrij verwarmen en CO2 neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten. Helpt u ons mee? Dat kan onder andere door uw verhaal als gebruiker van een Fröling met anderen te delen. Dit ter inspiratie en motivatie. Klik hier voor meer informatie: