085 4845 823

Referenten over hun Fröling

‘Een goede kwaliteit en service’

In de kalversector wordt de laatste jaren veel gesproken over het gebruik van houtketels. “Veel collega’s van mij hebben inmiddels zo’n pelletkachel”, vertelt Christiaan de Jong uit Donkerbroek. Gezien de positieve resultaten besloot ook hij om voor zijn kalvermesterij over te stappen op een hout-cv. Sinds maart 2018 maakt hij naar alle tevredenheid gebruik van een T4 150kW

“Voorheen gebruikten we 35.000 kuub gas, nu nog maar 2500.

Ik bespaar er dus flink op, zo’n € 18.000,-.

Christiaan de Jong, Donkerbroek

De ketel wordt gebruikt om water mee te verwarmen. “Zelf hebben wij plaats voor 1566 kalveren. Onze kalveren krijgen twee keer per dag melk. Die melk moet opgewarmd worden en daar hebben we dus een ketel voor nodig.”

Door de positieve verhalen van collega’s is de ondernemer in 2017 gaan uitzoeken of voor zijn bedrijf een biomassaketel ook een goede mogelijkheid zou zijn. “Ik heb naar meerdere opties gekeken. Mede vanwege de subsidie ben ik tot de keuze van deze houtketel gekomen. Voornaamste doel van de aanschaf is om er geld mee te besparen, maar ik had ook een systeem nodig wat aan mijn warmtevraag kon voldoen. Mijn warmtevraag is vooral van zestig tot tachtig graden. Dat is met collectoren heel lastig te realiseren.”   

Voorheen stookte hij op gas. Die ketel staat er nog steeds als reserve. “Voorheen gebruikten we 35.000 kuub gas, nu nog maar 2500. Ik bespaar er dus flink op, zo’n € 18.000,-. Ik heb voor een Fröling gekozen, omdat vooral de kwaliteit van deze ketels mij aanstaat en omdat de service goed is. PTH Hout CV zit mooi dichtbij en dat vind ik prettig. Tot nu toe heb ik echter nog geen grote storingen gehad, maar mocht er wat zijn, dan zijn de lijnen kort. Telefonisch is PTH Hout CV goed bereikbaar en vaak kunnen via deze weg de dingen al worden opgelost. Via het internet kunnen ze immers eenvoudig alle instellingen en meldingen van de ketel inzien.”

In de praktijk heeft hij nauwelijks werk van deze ketel. Ongeveer één keer in de anderhalve maand moet hij de asla even legen. De aanvoer van de pellets verloopt ook soepel. Eens in de twee maanden wordt een nieuwe voorraad aangevoerd. “Al met al ben ik dus zeer tevreden over zowel de ketel als PTH Hout CV.”

Uw verhaal

Onze ambitie is gasvrij verwarmen en CO2 neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten. Helpt u ons mee? Dat kan onder andere door uw verhaal als gebruiker van een Fröling met anderen te delen. Dit ter inspiratie en motivatie. Klik hier voor meer informatie: