085 4845 823

Referenten over hun Fröling

Bijna ‘0’ op de meter in monumentaal boerderijtje in Friesland door aanschaf Fröling-ketel”

Met veel plezier woont Thom de Ruiter in een kleine, verbouwde boerderij. Ondanks dat het een oud monument betreft, heeft hij bijna ‘nul’ op de meter. Dit mede dankzij de installatie van een Fröling S1 20kW.

De Ruiter is goed op de hoogte van alle mogelijkheden op het gebied van duurzame energie. Voor zijn woning heeft hij alle opties onderzocht. “De beste mogelijkheden voor mijn persoonlijke situatie waren een warmtepomp of een biomassaketel. Vervolgens ben ik gaan rekenen. Met de aanschaf van een biomassaketel was ik in vergelijking met een warmtepomp duidelijk voordeliger uit. De uiteindelijke keuze is dus eigenlijk gebaseerd op het financiële plaatje.” Door de Fröling-ketel te combineren met zonnepanelen en een zonneboiler heeft De Ruiter nu nagenoeg ‘nul’ op de meter.

Onderzoek
Heel bewust heeft hij gekozen voor het merk Fröling. “Ik heb meerdere leveranciers benaderd. Uiteindelijk ben ik bij PTH Hout CV terechtgekomen door een onderzoek wat in Duitsland is uitgevoerd. Allerlei verschillende ketelleveranciers werden in dat onderzoek vergeleken. Fröling kwam in dat onderzoek als een van de betere uit de bus. Omdat ik een bepaalde kwaliteit zocht, ben ik ook prijzen gaan vergelijken. Ik heb de Fröling-ketels dus naast vergelijkbare ketels gelegd en daar kwam Fröling absoluut als beste uit. Aangezien PTH Hout CV dé importeur is van Fröling in Nederland, ben ik met dit bedrijf in contact gekomen. Een prettige samenwerking, persoonlijk en korte lijnen.”

Naast bewust voor Fröling te hebben gekozen heeft hij ook heel bewust voor een stukhoutketel gekozen. “De pelletmarkt wordt bepaald door vraag en aanbod. Daar ben je dus van afhankelijk. Aangezien ik zelf de beschikking heb over een stukje eigen bos, was de keuze snel gemaakt. Hierdoor ben ik helemaal zelfvoorzienend en niet afhankelijk van andere partijen. Natuurlijk moet ik er iets voor doen, maar ik zie het vooral een beetje als een hobby.”

Mooie oplossing
De ketel voldoet in de praktijk prima, al moet er volgens De Ruiter wel wat meer hout in dan verwacht. “Per dag zo’n twee kruiwagens hout. Ik had de hoop dat het één kruiwagen per dag was, maar daarin heb ik mij een beetje misrekend. Ligt helemaal aan mij hoor, want ik ben verder goed geadviseerd. Maar wil je ook zo’n hout-cv, wees je er dan wel van bewust dat je over voldoende hout moet kunnen beschikken en ook de tijd moet hebben om het hout te verwerken. Maar heb je dat, dan is zo’n ketel een mooie oplossing. Hiervoor stookte ik gewoon op gas middels een hr-ketel. Ik stook nu dus op hout, dus wat dat betreft al een besparing van 100%. In zo’n acht jaar heb ik de aanschaf van deze ketel naar verwachting weer terugverdiend.”

“Aangezien ik zelf de beschikking heb over een stukje eigen bos, was de keuze snel gemaakt. Hierdoor ben ik helemaal zelfvoorzienend en niet afhankelijk van andere partijen.”

Uw verhaal

Onze ambitie is gasvrij verwarmen en CO2 neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten. Helpt u ons mee? Dat kan onder andere door uw verhaal als gebruiker van een Fröling met anderen te delen. Dit ter inspiratie en motivatie. Klik hier voor meer informatie: