085 4845 823

Referenten over hun Fröling

Consument

Bijgebouwen Slot Loevestein door hout-cv warm de winters door

In 1361 is door ridder Dirc Loef van Horne Slot Loevestein gebouwd. Om zo’n prachtig bouwwerk anno 2019 goed verwarmd te houden, is niet heel eenvoudig. Voor het kasteel zelf worden sinds 1995 twee warmtepompen ingezet, maar voor de bijgebouwen was tot 2015 nog geen goede oplossing. 

De Stichting heeft daarom een paar jaar geleden een ingenieursbureau ingeschakeld. De oplossing bleek de inzet van een warmtepomp in combinatie met een hout-cv van Fröling. “Dankzij de pelletketel komen we nu ook zonder problemen de koudere periodes door”, zegt beheerder facilitaire zaken Jacques Mombers tevreden.

Hij is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen. “Voorheen hadden we in onze bijgebouwen zeven verschillende hr-propaanketels. Verre van ideaal.” Met name door de hoge energiekosten is naar een andere oplossing gekeken. Die is gevonden in een warmtepomp. Dit systeem werkt tijdens koudere periode echter niet afdoende. Door het systeem te combineren met een hout-cv kunnen de bijgebouwen, waarin onder andere de museumwinkel, kantoren, kaartverkoop en toiletruimtes zijn gevestigd, in elke periode van het jaar gegarandeerd warm worden gehouden. “We beschikken over drie buffervaten van elk 1500 liter”, legt Mombers uit. De pelletketel houdt dit water continu op tachtig graden. Alles is volledig computergestuurd, dus als deze warmte nodig is, dan wordt alles automatisch in werking gezet. We gebruiken de pelletketel dus als aanvulling, maar het is tevens een goede back-up voor de momenten waarop de warmtepomp een storing mocht hebben.”

De ervaringen met het nieuwe verwarmingssysteem zijn tot nu toe uiterst positief. “Het onderhoud wordt keurig door PTH Hout CV verzorgd”, vertelt Mombers. “En als er een storing mocht zijn, dan kan ik ze 24/7 bereiken. Ik ben echt tevreden.”

Dankzij de TX van Fröling en de goede service van PTH Hout CV komen de bijgebouwen van het bekendste kasteel van Nederland nu dus ook de koudste winters door.

Uw verhaal

Onze ambitie is gasvrij verwarmen en CO2 neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten. Helpt u ons mee? Dat kan onder andere door uw verhaal als gebruiker van een Fröling met anderen te delen. Dit ter inspiratie en motivatie. Klik hier voor meer informatie: